Mon(t) Ventoux

24 juli 2010

IJsselmeerronde (2)

Zoals gezegd, volgende keer graag weer met z’n tweeën… Ook Gert Jan wilde graag nog een keer de IJsselmeerronde fietsen en mij leek het ook wel “geinig”. We starten om 6uur; in tegenstelling tot 3 weken geleden, fietsen we ‘m nu echter andersom: over de Hollandse Brug de Flevopolder uit en via Muiderberg, Muiden, Overdiemen naar IJburg. Daar is het tijd om de jasjes uit te trekken. Onder de opkomende zon begint het langzaamaan warm te worden.

Na de Schelingwouderbrug slaan we rechtsaf en fietsen over de dijk langs het IJsselmeer naar Hoorn. Waar we vorig jaar en ook 3 weken geleden konden vertrouwen op de routepijlen van Le Champioin, moeten we nu zelf de weg door Hoorn zien te vinden. Wonder boven wonder lukt dat zonder te verdwalen en ook het stuk dwars door West Friesland verloopt alles volgens plan. In Oostwoud stoppen we nog even voor een foto bij “het oude huis”:

IMG_0480 
Hier heb ik de eerste anderhalf jaar van mijn leven gewoond.

Na 100km strijken we in Medemblik neer op een terras in de zon aan de haven. We hebben koffie met appelgebak verdiend!

het stuk vanaf Medemblik naar Makkum valt vies tegen: 60km boren door de wind met windkracht 5 TEGEN. En nergens beschutting: eerst 30km door de Wieringermeer en dan 30km afsluitdijk. Kop-over-kop is het devies. Als we aan het eind van de afsluitdijk rechtsaf Friesland indraaien, zijn we allebei behoorlijk leeggepierd.

IMG_0481a

Na 165km is het in Makkum lunchtijd: nogmaals “terras, zon en haven” om de uitsmijter met cola luister bij te zetten. De volgende 40km gaan bijna vanzelf: we hebben de wind grotendeels achter en het gaat lekker. Totdat ik vlak voor Hindelopen een hongerram krijg. Even stilstaan, een gelletje erin en twee stroopwafels erachteraan en daarna maar even een stukje rustig aan doen….

In het “centrum” van Warns staan we even stil om op de kaart te kijken. De “Champion-route” gaat hier naar links via Hemelum, maar wij besluiten rechtdoor te rijden totaan de IJsselmeerdijk. Een goede beslissing, blijkt snel, want het is hier echt prachtig. Wat een uitzicht!!

In Lemmer (205km) ploffen we weer neer op een terras voor “zon, haven & cola deel 3”. Vanaf hier gaat het tegenvallen. De wind is iets gedraaid en komt nu meer uit het westen. Totaan Urk is dat nog niet zo heel erg, want dan hebben we ‘m grotendeels van opzij, maar na Urk volgen we een zuidwestelijke koers en hebben we de wind schuin tegen. En dat valt met 250km in de benen niet mee!

Bij het uitrijden van de haven van Lelystad worden we nog even getrakteerd op twee kilometer stuiteren over de klinkertjes. Ook dat hakt er flink in zo aan het eind van de dag. Na Lelystad gaat het over de Oostvaardersdijk richting Almere; vlak voor Almere slaan we linksaf om over het Jan van den Boschpad nog een stukje door de Oostvaardersplassen te rijden.

Op de uitkijkheuvel doen we nog even alsof we naar de lepelaars staan te kijken, maar eigenlijk zijn we gewoon helemaal leeg… Het laatste stukje harken we nog door naar huis; met fietsen heeft dit nauwelijks nog iets te maken. Om acht uur zijn we thuis: moe maar voldaan…

Eigen conditie: prima
Weer: droog, zonnig, 21°C,wind:WZW3
Resultaten: 287,8km / 10:30:50u / 8159kCal

2 opmerkingen:

Ronald zei

Hi Wim, leuk verhaal. Ook goed herkenbaar wat betreft alleen fietsen. Wanneer volgt een volgende Galérien poging?

Wimd70 zei

Galerièn weet ik nog niet; voor begin september staat nu eerst Forestier op het menu.