Mon(t) Ventoux

13 juni 2010

Bourscheid - Maastricht

Uitfietsen….

Na de Jean Nelissen Classic van gisteren hebben we dringend behoefte aan een stukje uitfietsen. En we moeten vanuit Luxemburg toch ook weer terug naar Nederland, dus waarom het één niet met het ander gecombineerd?

De vriendelijke hotellier was er niet voor te porren om weer een volledig ontbijt te verzorgen in het holst van de nacht, dus na wat aandringen, hebben we hem bereid gevonden om een soort van lunchpakketjes voor ons klaar te maken": broodjes, wat fruit, een yoghurtje en als we beneden komen bij de receptie trakteert hij ons zelfs nog op een vers kopje koffie.

Uiteindelijk zitten we om 8 uur op de fiets. Het is droog, het zonnetje piept af en toe door de wolken en de benen voelen, naar omstandigheden, oké. Het eerste deel van de route loopt redelijk vlekkeloos. We klimmen wat, we dalen wat en we fietsen nergens vlak. In Putscheid rijden we een kleine kilometer mis, maar na even zoeken vinden we de juiste weg weer.

Daarna wordt het even lastiger. We willen eigenlijk via Hosingen richting Marbourg, maar we rijden onszelf “klem” op de N7. Dat is de hoofdweg en een soort kruising tussen een provinciale weg en een snelweg: 3baans en de auto’s razen er met 110km/u voorbij. Na wat dralen en zoeken besluiten we de DTC route van gisteren op te pikken en net als gisteren via Wahlhausen en Roderhausen naar Marbourg te rijden.
Dat betekent echter wel dat we ook nu weer aan het “eind” van de Sommet de Marnach weer het stukje 21% voor de wielen krijgen.

IMG_0420

Van Marbourg rijden tot aan Weiswampach evenwijdig aan de N7. Meestal gaat dat prima, maar soms ontkomen we er niet aan om enkele honderen meters over de N7 te fietsen. Niet prettig! Bij Weiswampach is het leed geleden. Daar draaien we rechtsaf, weg van de snelweg het bos in.

Het stukje route dat we hier volgen is werkelijk PRACHTIG! Dwars door een natuurgebied, overwegend over stille weggetjes rijden we richting Vielsalm. We zijn dan al ruimschoots in België en het is intussen tijd geworden voor de lunch.

Op een zonovergoten terras midden in Vielsalm vullen we de koolhydraatreserve aan met een fijn bordje pasta.

IMG_0423

Vanuit Vielsalm rijden we over de Côte de Wanne naar Trois Ponts. Vanwege “de knie van Gert Jan” willen we liever niets forceren; de Côte des Hezalles laten we dus even (letterlijk) links liggen. Niet dat het veel scheelt, want de Côte de Brume (2600m, max. 14% en gem. 8,3%) die we als alternatief rijden, liegt er ook bepaald niet om.

Ook hier rijden we weer door een prachtig natuurgebied. Als we “beneden” komen draaien we linksaf de N633 op. Deze weg loopt paralel aan een riviertje dat we stroomafwaarts volgen tot aan Remouchamps. Stroomafwaarts betekent overwegend dalen dus de gaskraan kan open: de 15km tussen Stoumont en Remouchamps raffelen we af met een gemiddelde van 31km/u.

We volgen vanaf hier de N66 via Banneux naar Pepinster en zakken vervolgens via de N61 af naar Verviers. Daar is het even zoeken geblazen in de grote stad. Als we op een kruising staan te overleggen, worden we door een vriendelijke man in de juiste richting gewezen: een klein stukje langs een drukke weg en dan linksaf, riviertje over en direct klimmen richting Andrimont, zegt hij.

Nou dat van dat klimmen klopt wel! 15% krijgen we hier voor de wielen en het trekt nog flink lang door ook. De knie van Gert Jan voelt blijkbaar weer stukken beter, want ik wordt er ouderwets genadeloos afgefietst. In de afdaling na Andrimont moeten we nog een kilometer of twee over het onverhard, maar ook daar schrikken we niet voor terug.

De verdere afdaling naar Clermont is werkelijk prachtig! Over kasseien stuiteren we onder de poorten door het oude stadscentrum van Clermont door. In Aubel volgen we de grote weg, die is al steil genoeg. Als alternatief hadden we nog de Klosenberg op kunnen zoeken, maar daar zien we vanwege de tijd vanaf. Het begint al laat te worden en we willen niet de laatste trein vanuit Maastricht missen.

Bij De Planck passeren we de Belgisch-Nederlandse grens en via Margraten fietsen we Maastricht in. Na 9 uur, 200km en 3000hm staan we op het station in Maastricht. Mission acomplished !!
Op het station is een AH-togo en dat komt goed uit. Het is 20:30 en we hebben HONGER! In de trein doen we ons tegoed aan brood, worst, sushi, chips en bier.

IMG_0424

En nee, dit was geen uitfietsen…

Eigen conditie: beter dan ik verwacht had na de JNC van gisteren
Weer: zonnig, 25°C,wind:NNO2
Resultaten: 198,3km / 8:56:28u / 5922kCal

1 opmerking:

Anoniem zei

Jaja, fietsen, hihi..
Gemakzucht zul je bedoelen..

Geintje.

Gr. uit Tegelen