Mon(t) Ventoux

3 maart 2010

Toscane dag 3: bandentest + tourtje

Voor onze derde dag in Toscane staat allereerst de bandentest op het programma. Het ochtendritueel is hetzelfde als gisteren: 7:45 buiten verzamelen, naar beneden voor het ontbijt, omkleden aan “aan het werk”.

Marcel instrueert ons om alsjeblieft steeds het door hem uitgezette rondje te rijden, want bij het testen van banden komt het erop aan om alle banden onder vergelijkbare omstandigheden te testen. Dus rijden we elke keer langs de grote weg naar boven, het KL#TE-klimmetje van gisteren nemen we nu in de afdaling en onderaan draaien we, in een bocht vol zand/grind/prut/derrie linksaf. Na een kilometer weer linksaf terug richting de grote weg en weer afdalen naar het hotel. Alles bij elkaar iets meer dan 4km.

Na elke ronde worden de banden gewisseld. De meeste testers nemen deze taak zelf ter hand, zodat ook het gemak waarmee een band omgelegd kan worden beoordeeld kan worden. Waar we gisteren echt een beetje een vakantiegevoel hadden, heeft vanochtend echt meer weg van werken…

IMG_0157

Bij de start van de bandentest regent het nog, maar gaandeweg droogt het op en gaat het over in egaal grijs, maar droog. Tijdens de laatste testritten komt zelfs heel voorzichtig de zon erdoor. Rond één uur is het tijd voor de lunch. Bijna iedereen heeft 7 setjes banden getest dus Marcel is tevreden over ons.

De lunch zelf is even wennen: we kunnen vandaag voor het eerst deze week niet op het terras terecht, maar nemen binnen plaats. Na de lunch worden we losgelaten; de bandentest is afgerond, dus we mogen “vrij” gaan fietsen. Bij de receptie pikken we een routebeschrijving op en stappen met 9 man op de fiets voor een tourtje van 70km.

Het eerste stuk loopt alsmaar af richting de kust. Volgens de kaart dalen we van een hoogte van 275m naar 42m en met de wind pal achter realiseren we op de eerste 12km een duizingwekkend gemiddelde van 39km/u. Dan draaien we rechtsaf, krijgen de wind van opzij en het gemiddelde loopt rap terug.

Een paar kilometer verderop draaien we weer naar rechts en krijgen we de wind pal tegen. Als op weg naar Monterotonde de weg ook nog serieus op begint te lopen gaat het tempo er helemaal uit. De klim is mooi en loopt gelijkmatig, maar trekt wel 7km lang door. Het peletonnetje wordt op de klim uiteen geslagen en druppelsgewijs komt het boven in Monterotonde. Na een kwartier wachten op een winderig bruggetje is Peter, de rode lantaarn, nog niet boven en besluit Leo te gaan kijken waar hij blijft.

Als een kwartier later ook Leo nog niet terug is, besluit ook Paul ook om de afdaling weer in te duiken en uiteindelijk, nog een kwartier later, komen Paul en Leo gezamelijk weer boven. Peter staat lek en had wel een reserve binnenband, maar geen pomp bij zich. En dat hadden Paul en Leo dus ook niet. Na een hele ochtend banden verwisselen blijkbaar niet veel geleerd…

De rest is intussen, volledig verkleumd, neergestreken in de plaatselijke kroeg. Ludo steekt, gewapend MET pomp de afdaling in en komt net tegen de tijd dat de tweede ronde koffie wordt uitgeserveerd terug, dit keer ook MET Peter: gruppo compato!

Ik weet in het café nog een stuk krant te scoren en steek dat achter mijn shirt: we moeten zometeen de afdaling in en ik ben al flink afgekoeld van het stilstaan/zitten. Het eerste stuk na de koffiestop loopt echter eerst nog gestaag omhoog. De top van de Monte Santa Croce ligt volgens de kaart op 764m. Na 3km kunnen we dan toch echt beginnen aan de afzink. Het is inmiddels ook opgehouden met zachtjes regenen en het begint tot overmaat van ramp langzaamaan donker te worden.

IMG_0161

Na 2km afdalen loopt het nog even omhoog, maar dan kunnen we ons eindelijk de lange afdaling naar Massa Maritimma ingooien. In het eerste stuk zitten nog vrij veel bochten en doen we, in verband met de regen en dus natte weg, nog voorzichtig. Maar hoe dichter we bij Massa Maritimma hoe rechter de weg en hoe harder het dus ook gaat. Op het laatste rechte eind wordt er voluit gekoerst en loopt de snelheid op tot ruim boven de 65km/u. De eindsprint wordt uitgevochten tussen Leo en Kevin, maar ik zit er zelf te ver achter om te kunnen beoordelen wie de bloemen en het kusje van de rondemiss verdient.

Eigen conditie: top
Track conditie: nat
Weer: Toscaans lenteweer: regen, 10°C, wind:O4
Resultaten: 68,6km / 900hm / 02:30:00u / 3500kCal

Geen opmerkingen: