Mon(t) Ventoux

3 oktober 2009

FTCA Rondje Posbank

Als ik om net voor half 8 aan kom rijden bij de club, zit Huub al uit de wind naast het clubgebouw te wachten. Hij zget dat hij vast aan het oefenen is voor wat hij de rest van de dag ook wil doen: uit de wind zitten. Even later komen ook Ab en Martin eraan. We wachten nog 5 minuten, maar het ziet er niet naar uit dat er nog meer mensen komen, dus we vertrekken met z'n vieren. Het belooft een zware tocht te worden, niet alleen vanwege de afstand (>200km.) maar vooral vanwege de wind: kracht 6 uit zuidwestelijke richting is er beloofd.

We rijden over het Nijkerkernauw de polder uit. Na een extra rondje-om-de-kerk door Nijkerk rijden we over de Barneveldseweg richting Barneveld, vervolgens door Lunteren richting Ede. Langs de N224 rijden we over de Ginkelse Heide met de wind in de rug richting Arnhem. Al op de Ginkelse Heide begint het vals plat op te lopen, maar vanaf het moment dat we bij Arnhem komen, gaat het vrijwel de hele tijd op en af. Voor de Dierentuin langs rijden we richting Rozendaal.

Vanaf Rozendaal gaat het ècht omhoog. Eerst via de Emmapiramide-west naar boven. In de afdaling zitten twee haarspeldbochten waar ik mee anderhalf jaar geleden al eens flink in vergist heb. Ik lag toen op m'n rug tussen de bomen. Ab vliegt er vandaag ook iets te hard in, maar weet zijn fiets gelukkig nog net op de weg te houden. Na het stukje afdalen, rijden we via de Zijpenberg-west weer naar boven totaan Paviljoen De Postbank waar we neerstrijken voor koffie met appelgebak.

Vanaf de Posbank rijden we naar beneden richting Dieren, Laag Soeren, Loenen en vervolgens via Woeste Hoeve naar Hoenderloo. Daar raken we een beetje uit koers en komen uiteindelijk vlak bij Uchelen. Dit eerste stuk zit er hier en daar nog wel wat klimwerk in. Vanaf Uchelen pakken we de juiste richting weer op en rijden langs Radio Kootwijk over de Hei naar Kootwijk en daarvandaan door het bos en groetendeels vlak naar Putten. Bij Fietscentrum Putten (Overdevest) drinken we nog een snelle kop koffie en vullen we de bidons voor het laatste stukje naar huis.

Als we weer op de fiets stappen, begint het zachtjes te regenen, maar gelukkig niet voor lang. Vanaf Putten harken we nog een flink stuk tegen de wind in, dit keer door het vlakke weiland in plaats van beschut door het bos en dat valt niet mee. Als we bij Nijkerk echter de Berencamperweg opdraaien richting de brug, worden we aangenaam verast. De wind blijkt meer in de zuid- dan in de westhoek te zitten en we hebben 'm vanaf hier tot aan Almere vrijwel de hele tijd links schuin achter. 't Is niet voor niets dat Huub net na de brug roept: "en nu het grootzeil erop"... Met een vaartje van ruim 30km/u gaat dan ook het erg lekker; alleen de stukken "naar links" (Schollevaarweg en Ibisweg) is het even met de tanden op elkaar. Aan het einde van het Kolibripad scheiden de wegen: ik draai linksaf om langs de Lage Vaart naar huis te rijden, terwijl de rest rechtsaf draait om via de Spectrumdreef terug te rijden richting de club.

Op het laatste stuk langs de vaart tegen de wind in merk ik pas goed hoe stuk ik zit. Als ik thuiskom zie ik dat de wind ook tot kracht 7 aangewakkerd was, dus eigenlijk is dat niet zo verbazingwekkend. De teller geeft aan dat ik 206,7km heb gereden in iets meer dan 7½ uur tijd. om dat gemiddelde van 27 km/u te halen heb ik 6664kCal verstookt; dat zijn 13 Quarterpounders...

Geen opmerkingen: